Witam,
To może napiszę Ci Damianie, że byłem twórcą m.in. regulaminu mundurowego dla grupy FTF oraz dbałem o jej wygląd zewnętrzny - czyli co kto jak powinien nosić itp.
Wszystko zależy od ustaleń wewnętrznych przed rekonstrukcją, jeśli mówimy tak dla broni zdobycznej to tylko i wyłącznie podczas rekonstrukcji w danych realiach pola bitwy.
Nikt nie będzie chodził z MP40 podczas wystawki, a tym bardziej szeregowy ale podczas bitwy np. w Oosterbeek - można jednego z tłumu wyposażyć w coś niemieckiego prawda ? Podkreśli to charakter walk w okrążeniu.
Ja naprawdę szanuje Twój pogląd bo z zasad jest bliski mojemu - reguła, a nie wyjątek. Też turlał bym się ze śmiechu widząc na rekonstrukcji strzelca SBS z MP40 - ale powtarzam na rekonstrukcji, a nie podczas gry ASG.
Post mój był odpowiedzią na pytanie Piotra S. A następny komentarzem do Twojego postu, w którym próbowałeś podważyć możliwość użycia P08 itd.
Mój post miał za zadanie przypomnieć pewnemu gronu ludzi, że jeszcze nie tak dawno nie mieli nic przeciwko, temu że na inscenizacji znajduje się broń zdobyczna, a teraz próbują odciąć się od tego rękami i nogami. No cóż jest w tym jakiś postęp.
Piotr S. nie jest rekonstruktorem, przynajmniej na razie, działa na polu ASG i to daje mu pewną elastyczność.
Jednak zadając pytanie, z góry określił że musi mieć pistolet do gry na krótki dystans i do tego ma być zgodny z realiami ówczesnego pola walki.
Więc nie widzę powodu żeby pewne osoby były teraz oburzone moim przyzwoleniem na taką możliwość bo jeszcze raz przytoczę to co napisałem:
"Luger nie jest pozbawiony sensu, zdjęcie wykonane przed operacją M-G, podczas wizytacji Władzia, należy pamiętać o werbowaniu do SBS żołnierzy, którzy brali udział w kampaniach: francuskiej,norweskiej,afrykańskiej i choćby na takich terenach walk mogli "zdobyć" broń krótką.
Oczywiście odtwarzając strzelca nie możesz biegać z bronią krótką na wierzchu w świetle regulaminów i faktów, ale jakbyś się obszył na plutonowego w wzwyż to będzie to miało sens
"
I do tyczy to tematu ASG i konkretnego problemu walki na krótkim dystansie, a nie paradowania na rekonstrukcji.
Mam nadzieję że chyba wszyscy zrozumieli moje stanowisko.
Proponuje adminowi w ogóle wycięcie tych dywagacji i przeniesienie postów do wątku o ASG