Wydawnictwo MON-u z 1972.Autor Kazimierz Kordas zesłany na Kazachstan w 1940 w wieku 15 lat.W 1942 wstępuje do PSZ na Zachodzie.Trafia do SBS-u, bierze udział w bitwie pod Arnhem.Po wojnie wraca do kraju.Pracuje jako pedagog,pisuje do Życia Literackiego.Autor kilku książek w tym opowiadań dla dzieci, a także "Zmagania" i "Człowieka spod Arnhem".
Bardzo ostrożnie podchodzę do książek wydanych w czasach demokracji ludowej.Jednak muszę przyznać że czasy gierkowskie obfitują w wydawnictwa dotyczące udziąłu naszych żołnierzy na frontach całego świata nie pomijając PSZu.Mimo dobrych patriotycznych intencji, większość publikacji śmierdzi mi cenzurą i PRLem

Zaraz po przeczytaniu odniosłem wrażenie że to jakieś zamówione wspomnienia na życzenie MONu.Dlaczego? Bo przedstawione wydarzenia z perspektywy spadaka wydają się przekoloryzowane.Zmyliła mnie też spolszczona terminologia, np. kitbak

Opowiadanie zaczyna się od ćwiczeń które bohater odbywa łamie sobie nogę.Nazywa się Stasiek i ma 17 lat.Całość napisana w osobie pierwszej.Naprawdę szybko wszystko się dzieje i czytając nawet nie wiemy kiedy, a już bierzemy udział w Arnhemskiej bitwie.Mogę powiedzieć że to dobry scenariusz na polską kompanię braci

By rysiek85 at 2012-03-28
P.S
I znów azbest