Czyszczenie mosiężnych elementów

Te bardziej i mniej koszerne ;)

Czyszczenie mosiężnych elementów

Postby Sebol » Tue Feb 08, 2011 4:44 pm

Przenoszę waszą dyskusję do nowego tematu ;)

Proszę nie róbmy bałaganu :!:
Andrzej wrote:Regulamin Forum...
2. Zanim zamieścisz swój post, zastanów się nad wyborem odpowiedniego działu...

Maciek wrote:pytanie z kategorii "dziwne": czym, jakim materialem najlepiej poleruje sie mosiezne elementy wyposazenia? czy to ma byc jakis filc, flanela, czysta bawelna czy moze zwykly druciak;) ?

Andrzej wrote:Kup specyfik o nazwie "Brasco". Jest w płynie albo nawilżonej..... no właśnie sam nie wiem co to jest ;) juta? bawełna? coś w tym guście. Ja mam właśnie ten materiał. Świetnie czyści się wszelkie sprzączki :). Ja to kupiłem w "jednofunciakowcu" albo w innym tanim sklepie ;)

Kosynier wrote:Witam ;

Z by polerowac Mosiądz , to noj lepiej jest uzywac mala szczotka z mosiądzu , cytrena lub bialego octu . Mozna tez to zrobic z kwasem chlorowodorowy ale trzeba wiedziec jak go ciac . Noj lepiej to ta mala szczotka " Brass Cleaning Brush " ;)
A dla rdzy to mozna uzywa kwasu fosforowego ( phosphoric acid ) tyn ktory sie znajduje w Kola :twisted: sa ludzie ktory uzywaja kwas szczawiowy (oxalic acid ) ale wam go nie polecam , jest to dla mnie bardziej niebezpieczne .
Po wszystkiech operacjie z kwasem to sie przepłuka rzeczy i sie ich od nowa myje z mydlem , ale sie nie kwadzie mydlo na kwas :evil: :evil: :evil: i jak zawsze z kwasem to sie nosi okulare i odpowiednie rękawice !!!

Ups ! i sie nie używa kwasu na aluminium , bo moga byc wypadki :evil: :evil: :evil:

enfield wrote:Na wszelkie zielone i szare naloty dobra jest szczotka druciana, ale tylko mosiężna, zwykłym druciakiem można przedmiot porysować.
Ja do czyszczenia używam filcu i pasty polerskiej, trzeba tylko uważać, żeby nie pobrudzić innych elementów które nie są metalowe.
Jeśli przedmiot jest mocno zasyfiały i niezbyt delikatny (np: klamra od pasa) całkiem niezłe rezultaty można osiągnąć używając szmaty, Cifu i niewielkiej ilości wody. Potem trzeba przemyć to mydłem, i można polerować.

Kosynier wrote:Ja powiem z od kiedy uzywam szczotke z mosiądzu to powiem z rewelacjia :D Usunąłem zieleń miedziana od wyposazenie Webbing , tak z wyczyscam Francuskie odznaki , ktore przed tym czyscilem z pasta polerskiej ale to mi szkodzilo odznaki , ktore brali dziwne kolor lub jak z czasem utleniania zwróciło to bylo jeszcze goze :evil:Teraz nie ma zadna plamy , nie rysuje i Inwestycja trwa w czasu i to Ekologiczne :roll: :D :lol:
Sebol

Re: Czyszczenie mosiężnych elementów

Postby Andrzej » Thu Mar 17, 2011 4:29 pm

Zakupiłem tak chwaloną przez Was szczoteczkę ale nie wiem czy "szczotkować" trzeba na sucho czy z jakimś specyfikiem. Próbowałem na sucho ale efekty są delikatnie mówiąc takie sobie.

Andrzej Mazur

Image

"W życiu musi być dobrze i niedobrze.
Bo jak jest tylko dobrze,
to jest niedobrze"

ks. Jan Twardowski
Andrzej

Postby Kosynier » Thu Mar 17, 2011 6:51 pm

Na sucho ! ale trzeba miec male kartonik jak do czyscienia guzikow ( cierpliwość ? ) nie wiem czy widzic o co mi chodzi ?
Image"Polskie żołnierzy przyjezdzace ze wszystkich krajów , walcza o wolność innych narodów,Lecz umieraja zawsze z myślą o Polsce ."
When one man says to another,"I know what let's do today, let's play the war game."... everybody dies !
Kosynier

Postby Andrzej » Thu Mar 17, 2011 8:59 pm

Będę próbował dalej :) Dzięki Kosa.

Andrzej Mazur

Image

"W życiu musi być dobrze i niedobrze.
Bo jak jest tylko dobrze,
to jest niedobrze"

ks. Jan Twardowski
Andrzej

Postby Sebol » Sun Apr 17, 2011 6:15 pm

A oto jak działa Brasso :)

Image
;)
Sebol

Postby marcin belgia » Sun Apr 17, 2011 6:19 pm

ja nie czyszcze wogole :) moje jest tylko do uzywania w polu. Problem "fasonu" mi odpada :) Powodzenia Andzejku :p
Image
The best league in the world...
marcin belgia

Postby stary1skc » Wed Apr 27, 2011 8:56 am

Ja z powodzeniem od kilku lat stosuje tę pastę
Image
Do nabycia w sklepikach pakoli.
Miękką szmatką nanosi się niewielka ilość pasty na wybrany element, należy ją równomiernie rozprowadzić i chwilkę rozcierać. Następnie czystą szmatką poleruje się mosiądz i po ok 1 minucie świeci się jak "psu jajca".
stary1skc

Postby Kangur AIF » Wed Apr 27, 2011 11:03 am

Ja z kolei używam od X lat pasty AutoMax - zastosowanie i efekt końcowy taki sam jak w przypadku AutoSol-a o którym wspomniał Przemek ;) (sądzę że to pewnie to samo tylko się inaczej nazywa :mrgreen: )

A w przypadku kiedy chcę usunąć śniedzi z dużej powierzchni np z różnego rodzaju załamaniami itd itd używam płynu do polerowania mosiądzu i miedź firmy Kiwi (jest też i do złota i srebra jak by ktoś potrzebował)

Image

Zastosowanie również bardzo łatwe: nanosimy pędzelkiem roztwór na powierzchnię którą chcemy wypolerować, czekamy chwilkę, a następnie przecieramy to szmatką kilka razy. W razie gdyby coś jeszcze pozostało proces powtarzamy (czasami widać jak pod pędzelkiem już śniedź schodzi), efekt - świeci się jak... kolega wspomniał wyżej :twisted:
"Dumny to kraj, który ma bohaterów... biedny to kraj, który ich potrzebuje"
Kangur AIF

Return to Nasze graty