Proszę nie róbmy bałaganu
Andrzej wrote:Regulamin Forum...
2. Zanim zamieścisz swój post, zastanów się nad wyborem odpowiedniego działu...
Maciek wrote:pytanie z kategorii "dziwne": czym, jakim materialem najlepiej poleruje sie mosiezne elementy wyposazenia? czy to ma byc jakis filc, flanela, czysta bawelna czy moze zwykly druciak;) ?
Andrzej wrote:Kup specyfik o nazwie "Brasco". Jest w płynie albo nawilżonej..... no właśnie sam nie wiem co to jest juta? bawełna? coś w tym guście. Ja mam właśnie ten materiał. Świetnie czyści się wszelkie sprzączki . Ja to kupiłem w "jednofunciakowcu" albo w innym tanim sklepie
Kosynier wrote:Witam ;
Z by polerowac Mosiądz , to noj lepiej jest uzywac mala szczotka z mosiądzu , cytrena lub bialego octu . Mozna tez to zrobic z kwasem chlorowodorowy ale trzeba wiedziec jak go ciac . Noj lepiej to ta mala szczotka " Brass Cleaning Brush "
A dla rdzy to mozna uzywa kwasu fosforowego ( phosphoric acid ) tyn ktory sie znajduje w Kola sa ludzie ktory uzywaja kwas szczawiowy (oxalic acid ) ale wam go nie polecam , jest to dla mnie bardziej niebezpieczne .
Po wszystkiech operacjie z kwasem to sie przepłuka rzeczy i sie ich od nowa myje z mydlem , ale sie nie kwadzie mydlo na kwas i jak zawsze z kwasem to sie nosi okulare i odpowiednie rękawice !!!
Ups ! i sie nie używa kwasu na aluminium , bo moga byc wypadki
enfield wrote:Na wszelkie zielone i szare naloty dobra jest szczotka druciana, ale tylko mosiężna, zwykłym druciakiem można przedmiot porysować.
Ja do czyszczenia używam filcu i pasty polerskiej, trzeba tylko uważać, żeby nie pobrudzić innych elementów które nie są metalowe.
Jeśli przedmiot jest mocno zasyfiały i niezbyt delikatny (np: klamra od pasa) całkiem niezłe rezultaty można osiągnąć używając szmaty, Cifu i niewielkiej ilości wody. Potem trzeba przemyć to mydłem, i można polerować.
Kosynier wrote:Ja powiem z od kiedy uzywam szczotke z mosiądzu to powiem z rewelacjia Usunąłem zieleń miedziana od wyposazenie Webbing , tak z wyczyscam Francuskie odznaki , ktore przed tym czyscilem z pasta polerskiej ale to mi szkodzilo odznaki , ktore brali dziwne kolor lub jak z czasem utleniania zwróciło to bylo jeszcze goze Teraz nie ma zadna plamy , nie rysuje i Inwestycja trwa w czasu i to Ekologiczne