W dniu dzisiejszym nasza reprezentacja w składzie Andrzej (1SBS) oraz Sebastian (SBSK), wzięła udział w "polskim dniu" zorganizowanym w Bletchley Park.
Zorganizowaliśmy małą ekspozycje, która wzbudziła żywe zainteresowania przybyłych gości.
Aby podkreślić charakter tej imprezy w bufecie serwowano pierogi oraz bigos, było także polskie piwo. Uroczystości uświetnili zaproszeni goście, a w szczególności Pani Jannina Rejewska córka Mariana Rejewskiego oraz licznie przybyli weterani, przybyłych gości bawił polski zespół pieśni i tańca "Lajkonik" . Dodatkowymi atrakcjami było zaprezentowanie filmu biograficznego pt. "Krystyna - ulubiona agentka Churchilla" o Krystynie Skarbek, której działalność szpiegowska była inspiracją dla autora Jamesa Bonda.
Był też wykład o "płachtach Zygalskiego" oraz o pakcie Sikorski-Majski.
Zorganizowano także wystawę pt. "Polska droga do wolności".
Na zakończenie dnia na niebie pojawił się Spitfire oraz Hawker Hurricane.
Podczas rozmowy z pewną angielską starszą panią (weteranką z ATS), dowiedziałem się od niej że miała męża polaka, który służył jako kierowca czołgu w 2 KP i to w legendarnym 4 Pułk Pancerny "Skorpion" (jak sama mi powiedziała na mundurze nosił skorpiony).
Myślę że możemy takie imprezy organizowane przez muzeum w Bletchley Park, włączyć w nasz rekonstrukcyjny kalendarz
Oto kilka zdjęć z tej imprezy.